
Teamuitje gehad... en niets veranderd!
Het lijkt zo’n mooie oplossing… De medewerkers op de afdeling communiceren niet echt met elkaar, er lijkt sprake van onderhuidse spanning, informatie wordt achter gehouden en de vergaderingen verlopen moeizaam en zonder concrete resultaten. Dus wat gaan we doen? Een teamuitje!
“Gezellig’ een middag paintballen, karten of bowlen en afsluiten met een steengrill of fondue.
Kosten voor het gehele team: slechts € 3.000,00
Drie weken na dato is er opnieuw een vergadering en opnieuw wordt er veel gepraat zonder echt iets te zeggen, wordt er slecht naar elkaar geluisterd en houden mensen hun echte mening voor zich.
‘Zie je wel, dat het niet werkt’, ‘wij vormen nu eenmaal geen echt team’, verzucht iemand en iedereen gaat over naar de waan van de dag en lijkt zich neer te leggen bij de situatie. Dat steeds vaker enkele collega’s zich voor meerdere dagen ziek melden, de druk op iedereen een grotere wordt en steeds minder mensen nog plezier in hun werk lijken te hebben en de energie aan alle kanten wegloopt, ontgaat de meesten. De kosten die dit met zich meebrengt, blijven veelal verborgen.
Op woensdag 14 februari kopte De Telegraaf ‘Personeel horendol van stress’.
TNO en CBS tonen met cijfers aan, dat vooral werkende jongeren, vrouwen en alleenstaanden kampen met stress. De conclusie is zelfs dat 1 op 5 werkende, single vrouwen last heeft van burn-out verschijnselen. Als belangrijkste oorzaak wordt het gebrek aan autonomie genoemd. Met andere woorden, mensen hebben te weinig invloed op de aard en inhoud van hun werk.
Vervolgens geeft hetzelfde artikel 7 psychologische wapens om in te zetten tegen de opende werkdruk. Heel goed bedoelde tips en in de praktijk lang niet altijd bruikbaar. Zo luidt tip 1 dat je minder zwaar aan kritiek moet tillen. Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Meestal weten mensen dit zelf ook wel en toch is het hen tot nu toe nog niet gelukt.
Vrijwel altijd heeft dit te maken met belemmerende gedachtepatronen en de behoefte aan erkenning. Dit zijn vaak jarenlang ingesleten patronen die je niet zomaar omzet alleen maar doordat je (heel rationeel…) verteld wordt dat je niet zo zwaar aan zaken het tillen.
In zijn dissertatie in april 2017, concludeerde promovendus Cees van der Zwan, dat het merendeel van de interventies die bedoeld zijn om de energie in teams te verhogen (en daarmee stress te reduceren), hun doel voorbij schieten. Klik hier om de Samenvatting dissertatie Cees van der Zwan te lezen van de dissertatie. De enige interventies die volgens hem werken, zijn interventies gericht op: reflectie, zelfreflectie en leren reflecteren.
Onze primaire bedrijfsdoelstelling is om teams en individuen te helpen hun resultaten te verbeteren. Om die reden kijk ik steeds met belangstelling naar instrumenten die daarbij behulpzaam zijn. Een jaar geleden heb ik kennis gemaakt met de Spectrum Energiemeting®. Hiermee meet het individu op maximaal 6 relevante onderwerpen en aan de hand van maximaal 8 steekwoorden, waarop energie wordt gewonnen of verloren en in welke mate.
De methode en het implementatietraject om energieverlies om te buigen naar -winst, stoelt volledig op reflectie, zelfreflectie en leren reflecteren. Precies dus wat Van der Zwan aangeeft… Klik Brochure Spectrum Traject® om meer over de Spectrum Energiemeting® te lezen. Wil je een keer een gratis kennismakingsworkshop bijwonen, laat het dan even weten.
Meld je hier aan als je regelmatig interessante informatie wilt ontvangen over teamenergie.