
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: teamuitjes dragen niet bij aan een duurzame verandering binnen organisaties.
Bij veel organisaties waar ik kom, hoor ik mensen verzuchten: ‘wij zouden eens een teamdag moeten doen.’ Als ik vraag wat de reden is dat zij dit zouden willen, hoor ik zaken als:
- er wordt hier niet echt naar elkaar geluisterd
- het management weet niet wat zich afspeelt op de werkvloer en informeert ons te weinig
- mijn werk kost mij (te) veel energie: we hebben veel jonge collega’s die niet goed zijn ingewerkt en steeds veranderen er allerlei procedures
- teveel mensen nemen geen verantwoordelijkheid
Bij verder doorvragen geven veel mensen dan aan ‘moe te zijn’, ‘weinig energie te hebben’ en aan stress gerelateerde klachten te lijden. Stress gerelateerd ziekteverzuim kost het bedrijfsleven jaarlijks miljoenen euro’s en vertoont een stijgende lijn.
In een aantal gevallen luistert het management naar de wens om een teamuitje en wordt iets georganiseerd. Het team gaat dan een middag op een grote step, compleet met TomTom door de stad waarbij het zelf de route moet zien te vinden aan de hand van gegeven coördinaten. Het geheel wordt dan gezellig afgesloten met een potje bowlen en steengrillen. (Bijna) iedereen heeft het die middag naar de zin en….. nog geen 2 weken later blijkt dat er helemaal niets is veranderd!
Er wordt nog steeds niet naar elkaar geluisterd, mensen nemen geen verantwoordelijkheid, de informatie vanuit het management is nog steeds onvoldoende en er is geen goed inwerktraject voor nieuwe medewerkers geformuleerd.
Gedrag dat in jaren is ingesleten, verandert nu eenmaal niet zo gemakkelijk in 1 middag; in elk geval niet door een teamuitje.
Van een veel groter belang is te onderzoeken waardoor dit energieverlies van mensen wordt veroorzaakt en daar de oplossing aan te brengen. Het kan zijn dat ik mijn energie verlies (dus mijn potentieel minder kan benutten), doordat ik vind dat in vergaderingen teveel wordt gepraat en niet echt geluisterd en het er bovendien niet veilig is om te zeggen wat gezegd moet worden. Daar is een andere oplossing benodigd dan dat ik mijn energie verlies omdat ik geen stevige basis heb, omdat ik bepaalde kennis en vaardigheden mis.
Te vaak worden pleisters geplakt op een andere plaats dan waar het werkelijke probleem zit. Sinds ik werk met de Spectrum Energiemeting® helpen we teams om de vinger te leggen waar de echte problematiek zit en hen met een implementatietraject waarbij reflectie (dus geen evaluatie) centraal staat, te helpen om zelf de duurzame verandering te realiseren èn borgen.
Is er dan niets positiefs aan een teamuitje? Absoluut wel, als een incentive en teken van waardering vanuit het management naar de medewerkers. Verwacht alleen niet dat het de wereld gaat veranderen. Wie 1 keer naar de sportschool gaat, kan ook niet verwachten een marathon te kunnen lopen.
Meld je hier aan als je regelmatig interessante informatie wilt ontvangen over teamenergie.