Wat mij is overkomen….

Wat mij van de week is overkomen: ‘ik zat in de auto met iemand te praten en ik reed zomaar verkeerd’. Wat mij vandaag is overkomen: ‘ik trok de voordeur achter mij dicht en mijn huissleutels lagen nog op de tafel’.
Wie er op gaat letten, kan dergelijke uitspraken heel vaak horen. Misschien doe je ze zelf ook wel. Niks mis mee toch?, zou je kunnen denken.

Nee dat niet, alleen: de meeste dingen overkomen ons niet, we spelen er vrijwel altijd zelf een rol in, hoe groot of klein ook.
Door ‘overkomen’ te gebruiken, plaatsen we onszelf feitelijk buiten het proces, alsof we er geen onderdeel van vormen, alsof we slachtoffer zijn in plaats van (mede-) actor.

Voor ons onderbewuste brein bestaat er geen verschil tussen waarheid of onwaarheid: alles is informatie (data) en die is ofwel aanwezig ofwel afwezig. Vergelijkbaar met de binaire code van een computer: nullen en enen. Het onderbewuste brein neemt de informatie voor waar aan, ook als we met ons bewuste brein weten dat het niet zo is.
Je zou kunnen zeggen dat ons brein een enorme, geavanceerde en spraak-gestuurde computer is. Jouw input (wat je tegen jezelf zegt), bepaalt het proces en de output. Garbage in, is garbage out.

Trouwens of het nu wel waar is of niet waar is dat het je is ‘overkomen’ en je er niets aan kon doen, is feitelijk niet eens zo belangrijk. Voor jou is het per definitie waar, anders zou je het wel anders formuleren.

Waarom het echter gaat is, door jezelf buiten het proces te plaatsen en slachtoffer van gebeurtenissen te maken, kun je er niets aan doen. Je vindt geen oplossing en de volgende keer gaat het waarschijnlijk weer precies zo. Door jouw eigen verantwoordelijkheid in de gebeurtenis te erkennen, ben je regisseur en kan jouw brein op zoek naar oplossingen en/of manieren om het een volgende keer anders te doen.

Hoe je het ook kunt formuleren: ‘wat ik gisteren heb ervaren…’, of ‘wat ik gisteren heb meegemaakt…’

De eerste en belangrijkste stap om tot verandering en succes te komen, is het volledig nemen van verantwoordelijkheid voor jouw aandeel in een situatie.

Succes!

Meld je hier aan om onze inspiratiemails te ontvangen.

Translate »